Safra kesesi taşının yan etkileri nelerdir

Safra kesesi taşı hangi hastalıklara yol açar?

Safra kesesi taşlarının, ana safra kanalına düşüp tıkanmaya yol açtığı durumlarda da bulantı, kusma, karın ağrısı, titremeyle yükselen ateş, sarılık gelişebilir. Nadiren de taşların pankreas kanalına zarar vermesi sonucu akut pankreatit gelişebilir.

Safra kesesi taşı ne zaman tehlikelidir?

Safra kesesindeki taşların en sık oluşturduğu sorun ağrı veya hazımsızlık, şişkinlik ve geğirti hissidir. Safra kesesinde taş bulunanlar için en sık rastlanan risk bu taşların sebep olabileceği bir iltihabi atak geçirmektir ki bazen acil ameliyat gerekecek kadar ciddi olabilir.

Safra kesesi taşı ağrısı nerelere vurur?

Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur? Karnın sağ üst ve üst orta bölümünde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılım gösterebilmektedir.

Safra kesesi taşı ağrısını ne tetikler?

Safra taşları ve safra kanalı taşları genellikle sertleşmiş kolesterol veya safra tuzlarından oluşur. Bu taşlar, safra kesesindeki kanal veya karaciğerden çıkan ortak safra kanalı tıkandığında ani ağrıya neden olabilir.

Safra kesesi iltihabı tedavi edilmezse ne olur?

Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir. Safra kesesindeki enfeksiyon safra yollarını da etkileyerek safra yolu iltihaplanmasına (kolanjit) neden olabilir.

Safra kesesi hastalığı belirtileri nelerdir?

Taşın safra kanalını tıkaması ile ortaya çıkan safra kesesi hastalığının belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

  • Ani ve hızlı ağırlaşan karnın sağ üst bölgesinde ağrı hissi.
  • Sırt ağrısı
  • Sağ omuzda ağrı
  • Bulantı, kusma.
  • İdrar renginde koyulaşma.
  • Açık renkli dışkı
  • Aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri.
  • İshal.

10-Jun-2021

Safra kesesinde taş tehlikeli mi?

Aslında safra kesesinde taş bulunanların sadece yüzde 1-3'ünde pankreatit gelişir. Ancak gelişmesi halinde ciddiye alınmalıdır, çünkü her 3 pankreatit hastasından 1'i bunu yoğun bakımda tedavisi gerekecek kadar çok ağır geçirebilir ve hastayı hayati tehlikeye sokabilir.

Categories:Yazılarımız