Domuz gribi virüsü

Domuz gribi, yediden yetmişe her yaştan insanı etkileyebilen, tehlikeli olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. H1N1 virüsü olarak da bilinen pandemik influenza A adlı virüsten kaynaklı olarak gelişen bu hastalık, daha önceden kuş gribi olarak bilinen grip ile insan gribinin bir karışımı olarak ortaya çıkmıştır.Dec 7, 2020

Türkiyede domuz gribinden kaç kişi öldü?

Türkiye'de Domuz gribi vakaları Sağlık Bakanlığı'nın 14 Aralık 2009 tarihli açıklamasında, domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının 415'e çıktığı belirtildi. Hayatını kaybedenlerden 121'inin 50 yaş altında ve daha önce sağlıklı olduğu bilinen kişiler olduğu belirtildi.

Domuz gribi hangi virüs?

Domuz influenza virusu, genellikle H1N1 serotipinde olmaktadır fakat, domuz populasyonlarında farklı serotiplerin de ( örn. H1N2, H3N1, H3N2 ) görüldüğü bildirilmektedir. Domuzlar, avian influenza virusları ve insan influenza virusları ile de enfekte olabilmektedirler.

İnfluenza A virüs domuz gribi mi?

Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir.

Domuz gribi aşısını kim buldu?

Pandemrix, 2009 domuz gribi salgınında etkili olan H1N1 virüsüne karşı İngiltere merkezli ilaç şirketi GlaxoSmithKline tarafından üretilen grip aşısıdır. Avrupa Komisyonu, Avrupa İlaç Ajansı'nın tavsiyesi üzerine Pandemrix'in H1N1 aşısı olarak kullanılmasını onaylamıştır.

Domuz gribi ilk nerede çıktı?

2009 yılında Meksika'da başlayıp dünyaya yayılan virüs,191 ülkede yaklaşık 800,000 kişide görüldü, 8238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

Domuz gribi karantinası kaç gün sürer?

Hastalanan çocuklar hastalık tamamen iyileşene kadar -ki bu süre genellikle 7 gündür– evde tutulmalı, hastalığın daha uzadığı durumlarda ise ateş düştükten en erken 24 saat sonra okula gönderilmelidir.

Domuz virüsü nedir?

Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen İnfluenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyon geçirerek insanlara bulaşmasıyla ve insandan insana bulaşma yeteneği kazanmasıyla dünyanın gündemine oturdu.