Yks tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Tercih sürecine ve tarih aralıklarına hakim olduğunuzdan emin olun. Okumak istediğiniz bölümlerin bir listesini hazırlayın ve bu bölümler hakkında bilgi edinin. Seçtiğiniz bölümlerin iş olanakları hakkında bilgi edinmeyi ihmal etmeyin. Bölümlerin, istediğiniz üniversitelerdeki puan ve sıralama aralıklarını belirleyin.05-Aug-2021

Tercih yaparken ilk sıra önemli mi?

Tercihler mutlaka başarı sırasına göre yapılmalı. ÖSYM, yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapar. Aynı programı, 1. tercihine ve 15. tercihine yazan adaylardan biri o programa yerleşecekse, başarı sırası daha iyi olan aday yerleşir.

YKS tercih yaparken hangi puan türüne bakılacak?

Yerleştirme puanının hesaplanmasında, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılmaktadır. Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar alınan ham puanı göstermektedir.

Tercih yaparken başarı sıralaması nasıl olmalı?

Başarı sıralaması 20-25 binde olan öğrencilerin ortalama 8-10 binden başlayıp ağırlığı 15-30 bin başarı sıralamalarına vermeleri gerekmektedir. Başarı sıralaması 50-60 binde olan öğrenciler de tercihe 25-35 binden başlayarak 40-70 bin aralığına yoğunlaşabilirler.

Üniversite tercih yaparken kaç puan üstü yazılmalı?

Tercih listesi çok üstten ve çok alttan oluşturulmalı. Örneğin 100 bininci bir aday 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamalı ve 200 binlerin altına inmeli. Mutlaka sürpriz yerleşmeler, düşüşler, yükselişler olacaktır. Yerleştirmenin kuralı şu.

Üniversite tercihi yaparken başarı sırası önemli mi?

1. Puan mı yoksa başarı sıralaması mı? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.

YKS tercih önceliği nedir?

Eğer adayların puanları eşitse, ilgili TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL sınav puanı, yani okul puanı eklenmemiş hali büyük olana öncelik veriliyor. Eşitlik sürdüğü takdirde aynı bölümü daha üst sırada tercih edene, eşitlik yine sürdüğü takdirde OBP'si yüksek olana, eşitlik bozulmazsa yaşı küçük olana öncelik veriliyor.

Tercih yaparken hangi puana bakılır 2020?

8. Kural: ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-AYT veya Y-TYT bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-AYT veya Y-TYT verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer.