Taş süsleme sanatı

Taş süsleme sanatı Nedir?

Taş sanatı, mimarlık alanındaki gelişmelere bağlı olarak gelişen ve öncelikli kullanım yerini mimari ögelerde bulan bir sanat dalıdır. Geleneksel Türk sanatları açısından bakıldığında Büyük Selçuklular devri mimarisinde tuğla ve “stüko” denilen bir tür sıvanın ana yapı malzemesi olarak kullanıldığı görülür.

Osmanlıda taş süsleme sanatı nedir?

Erken Osmanlı mimarlığında taş süslemede3 kullanılan teknikler; kabartma, oyma, kafes oyma, kakma, kazıma, boyama ve renkli taş kullanımı şeklindedir (Özbek 2002:508-514). “Erken Osmanlı mimarlığında taş süslemenin kullanım yerlerine baktığımızda, geleneğe uygun biçimde yapıların dış cephelerinde yoğunlaşmaktadır.

Taş süsleme sanatı nerelerde kullanılır?

Taş işçiliğimizin en güzel örneklerini; anıtsal taç kapılarda, şehir, saray duvarlarında, cami, medrese gibi yapıların avlu, ana kapılarında, sütun başlıkları, minare şerefeleri, mihrap , minber, çeşme, sebil, şadırvanlarda görmek mümkündür.

Taş işçiliği yapan kişiye ne denir?

Taş İşçiliği Nasıl Yapılır? Taş ocaklarından kaba olarak çıkarılan taşı çeşitli amaçlar için kullanılmak üzere işleyen, yontan, şekil veren, süsleyen ve gerektiğinde üzerlerine çeşitli yazılar yazan ustalara taş yontucuları veya taş ustaları denmektedir.

Geometrik taş süsleme nedir?

Çizgi sistemlerinin çeşitli kurallar dâhilinde bir arada kullanılmasıyla oluşan kompozisyonlar, geometrik süsleme olarak tanımlanabilir. Anadolu Selçuklu sanatında sıkça karşılaştığımız geometrik kompozisyonların zamanla çok sayıda çağdaş tasarımları da yapılmış, güncel kullanımları oldukça yaygınlaşmıştır.

Mimari süsleme nedir?

Mimari süsleme, sıva veya kil ile oluşturulmuş, taş, ahşap veya değerli metallerden oyulup oluşturulmaktadır. Diğer uygulamalı sanatlarda, nesnenin ana malzemesi boya veya camsı emaye gibi farklı olanı kullanılabilmektedir.

Taş işleme sanatı nedir?

Taş İşlemeciliği maden, taş, ağaç vs. gibi maddelerin yüzeylerini özel araç-gereçlerle oyarak veya delerek önceden tasarlanan şekil, motif ve cisimleri işleme sanatı. Ağaç ve taş parçalarına böyle şekil yapmaya oyma, bu işle uğraşana oymacı, yapılan sanata da oymacılık denmektedir.