Resmi evrakta sahtecilik zamanaşımı

Resmi evrakta sahtecilik suçu, şikayete bağlı olmadığından herhangi bir şikayet süresi yoktur. Bu suçun zamanaşımı süresi en basit halinde dahi 8 yıl olduğundan, suçun şikayetçi tarafından 8 yıl içinde savcılığa bildirilmesi halinde savcılık soruşturma yapabilir.

Resmi evrakta sahtecilik zamanaşımı ne kadar?

5237 sayılı TCK bakımından: TCK'nın 204/1. maddesinde düzenlenen sivil kişilerin resmî belgede sahteciliği suçunda öngörülen cezai yaptırımın üst sınırının 5 yıl hapis cezası olması nedeniyle TCK'nın 66/1-e maddesi gereğince dava zamanaşımı 8 yıldır.

Resmi evrakta sahtecilik cezası kaç yıl?

Özel belgede sahtecilik suçu cezası nedir dediğimizde; bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Resmi evrakta sahtecilik para cezasına çevrilir mi?

Özel belgede sahtecilik suçunun alt sınırı 1 yıldan itibaren başlamaktadır, bu nedenle hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Ancak 1 yıl üzerinde verilen hapis cezasında adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Resmi belgede sahtecilik suçu paraya çevrilir mi?

Kısa süreli hapis cezası Kanunda bir yıl veya daha az süreli ceza olarak tanımlanmıştır. Resmi belgede sahtecilik suçunun temel şeklinin alt sınırı iki yıldır. Bu durumda resmi belgede sahtecilik suçunun paraya çevrilmesi mümkün değildir.

Hangi suçlar zaman aşımına uğramaz?

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre yurt dışında işlenen ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet ile on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarda zaman aşımına uğramayan suçlar olarak belirlenmektedir.

Zaman aşımı süresi ne zaman başlar?

Ceza zamanaşımı süresi kural olarak hükmün kesinleştiği günden itibaren işlemeye başlar. Hükme karşı kanun yoluna başvurulması halinde temyiz süresinin geçmesi veya verilen kararın Yargıtay tarafından onanması ile kesinleşir.

Gerçeğe aykırı belge düzenlemek nedir?

Gerçeğe Aykırı Belge Düzenlemek Madde gerekçesinde de belirtildiği üzere; kamu görevlisinin gerçeğe aykırı olarak bir olayı kendi huzurunda gerçekleşmiş gibi, bir beyanı kendi huzurunda yapılmış gibi göstererek belge düzenlemesi halinde, bu fıkra hükmünde tanımlanan suç oluşur.