Mersin gülnar akkuyu

Akkuyu nükleer santralinde kaç kişi çalışıyor?

Akkuyu NGS'nin daha inşaat aşamasındayken "Mersin bölgesinin en büyük işvereni" haline geldiğini belirten Sezemin, "Tam kapsamlı inşaat çalışmaları 3 nükleer güç santrali ünitesinde devam ediyor ve orada da 12 bin kişi çalışıyor. Bunların yüzde 80'inden fazlası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.

Akkuyu Nükleer sahibi kim?

Projenin genel iş sahibi ve yatırımcısı AKKUYU NÜKLEER ANONİM ŞİRKETİ'dir (AKKUYU NÜKLEER ANONİM ŞİRKETİ, projenin yönetimi için özel olarak kurulan bir şirkettir). Atomenergoproekt A.Ş. Atomenergoproekt A.Ş., santralin genel tasarım şirketidir (Rosatom Devlet Kuruluşu'nun mühendislik bölümünde yer alır).

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı ne aşamada?

İnşaat en ileri teknolojileri kullanılarak gerçekleştiriliyor." ifadesini kullandı. ​​​​​​​Her biri 1200 megavatlık kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak Akkuyu NGS'nin ilk ünitesinin 2023'te devreye alınması hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

Akkuyu Nükleer Santral ne zaman başladı?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali
Yapım başlangıcı2015
İşletme tarihi2023 (planlanan)
İnşa maliyetiABD$20 milyar
Sahip(ler)Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.

Akkuyu Nükleer Santrali kaç yıl işletilecek?

Akkuyu Nükleer Santrali'nin çoğunluk hissesi olan %51'i her zaman Rusya Federasyonu'na ait olacaktır. Federasyon, diğer %49 hisseyi dilerse Türkiye'deki yatırımcılara satabilecektir. Santralin 60 yıl işletilmesi planlanmaktadır.

Mersin nükleer santral ne zaman bitecek?

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin birinci etabının 2023 Mayıs ayında biteceğini açıklayan Erdoğan, “Dünyada 32 ülkede 443 nükleer santral faaliyette, 19 ülkede 51 nükleer santral inşa safhasındayken Türkiye'yi mahrum bırakmak isteyenlerin derdi başkadır.

Akkuyu nükleer santral ihalesini kim aldı?

Akkuyu Nükleer Santrali'nin deniz hidroteknik yapılarının "anahtar teslimi" projelendirilmesi ve inşası ihalesini Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ kazandı.