Hastane stok yönetimi

Hastane işletmelerinde stok yönetiminin temel amacı, toplam stok maliyetlerinin en az olacağı, sağlık kurumunun karlılığının düşmeyeceği stok seviyelerinin belirlenmesidir. Ekonomik sipariş miktarı modeli optimum stok miktarının bulunmasına yarayan bir yöntemdir (Akar, 2002:136; Tekin, 2003:16).

Stok yönetimi sağlık kurumu için neden vardır?

Hastanelerde ilaçların yokluğunda acı, ölüm, sakatlık gibi telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkacak olması stok bulundurmayı zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle hastaneler stoklayacağı ilaçların hem maliyetini hem de ilacın hayati öneme sahip olup olmamasına göre stok bulundurmak zorunda kalmaktadır.

Sağlık kurumları finansal yönetiminde stok kontrol yöntemleri nelerdir?

Hastane işletmelerinde stok kontrol yöntemleri olarak ABC-VED yöntemi, XYZ analizi, gözle kontrol, çift kutu, sabit sipariş miktarı, sabit sipariş periyodu, ekonomik sipariş miktarı, maksimum- minimum vb. yöntemler kullanılmaktadır.

Tıbbi stok nedir?

Tıp alanında ise stok, sağlık hizmeti ihtiyacının karşılanması amacıyla ekonomik değere sahip malzeme ve ürünlerin zamanında temin edilerek uygun bir yerde hazır bulundurulmasıdır. Gelecekte duyulabilecek talebi karşılamaya yönelik olarak malların depolanmasıdır.

Bir hastanede ABC stok kontrol yöntemi uygulanabilir mi?

Hastanelerde mal- zeme veya ilaç stok kontrolünde ABC ve VED yöntemlerinin bir arada kullanılmasının mümkün olduğu görülmektedir. ABC-VED matris yöntemi, hem malzemenin maliyeti, hem de insan hayatı açısından ta- şıdığı önem derecesine göre birleştirilerek geliştirilen yeni bir stok kontrol yöntemidir.

Stokun yetersiz bulunması neye yol açar?

Stok seviyesi düşük tutulduğunda çeşitli işletme fonksiyonlarının birbirine bağımlı olması durumunda, üretimde durma, gecikme ve müşteri isteklerinin zamanında yerine getirilememesi riskiyle karşılaşılır. Stoklara daha az yatırım yapıldığında, tasarruf edilen para başka alanlarda kullanılarak getiri elde edilir.

Hastane işletmeleri ortalama kaç günlük stokla çalışmaktadır?

2.7. Sağlık kurumları bir stok politikasının sonucu olarak fazla stok bulundurmayıp günümüz koşullarında 7-10 günlük stokla çalışmaktadır.

Sağlık kurumlarında stok nedir?

Stok, hareketsiz duran malzemeyi ifade eder (Fıçı, 2006: 19) ve potansiyel değeri olan durağan kaynaklardır (Top, 2006: 191). Hastane işletmelerinde, hastaların teşhis ve tedavi hizmetlerinin sürdürülebilmesi için başlıca unsurlar insan gücü ve malzemelerdir.

Categories:Genel